zondag 31 oktober 2010

'n Kijkje bij de buren.....

Voor ik aan dit blog begon volgde ik al graag een aantal bloggen. Op mijn blog staan er een aantal genoemd met link. Eén ervan is ZTRDG, oftewel ZATERDAG. Genoemd naar de leukste/lekkerstse dag vd week. Eigenlijk is het geen blog maar een website, een beetje een digitaal tijdschrift.
D.m.v lekkere recepten en korte culinaire nieuwsitems willen ze iedereen enthousiast maken voor seizoengebonden producten van locale producenten. Elke maand gaat er een nieuwe versie digitaal en kun je vaak ook kans maken op gratis kennismaking met leuke producten.
Zelf heb ik een keer een proeverij van Spaanse wijnen en tapas gewonnen bij Samen in de keuken te Alkmaar! Dit is een erg leuk kook/kadowinkeltje in een gezellig klein straatje in het centrum van Alkmaar. De dames die samen het winkeltje runnen hadden een soort menu van kleine hapjes gekookt.
Bij elk gerechtje kregen we een bijpassende Spaanse wijn, toegelicht door nicolas wijnen uit Zaandam. Het was een heerlijke middagje uit. Het smaakte naar meer. Ik houd de site dan ook goed in de gaten voor nieuwe wetenswaardigheden en kansen!!!

zaterdag 23 oktober 2010

Wat de boer niet kent.....

Sinds ik bij een * biep* natuurvoedingswinkel werk heb ik veel nieuwe produkten leren kennen. Van sommige wist ik niet eens van het bestaan, van andere kende ik niet de toepassing. Bijv. gort. Ik kende het alleen als ingrediënt van de krentjebrij (watergruwel, Bessola) die ik graag bij mijn oma at.
Het heeft niet zo'n positieve klank in de Nederlandse taal:
'gort droog' en 'aan gort slaan'. Vorig jaar heb ik het echter gebruikt voor een proeverij in "De week vd Smaak", als een soort risotto. Het recept kwam uit Smaakmakend, de Allerhande vd Natuurwinkel.
Het was een groot succes.
Een paar technische gegevens van gort: de ongepelde versie heet gerst, gepeld heet het gort, gepeld en geslepen heet parelgort. Het bevat veel kalium en fosfor, weinig gluten en is licht verteerbaar. Tot eind 19e eeuw werd het nog veel gebruikt in ons land, nu alleen nog in oma's gerechten op het platteland.
In Engeland heet het Barley en in Italie Farro (soort verzamelnaam voor graankorrels) of Orzo en wordt het nog wel veel in de keuken gebruikt.
Vroeger moest je het eerst lang wellen en vervolgens nog lang koken maar de parelgort is erg gemakkelijk in het gebruik. Je kunt het gebruiken als rijst.Het heeft meer bite, licht notige smaak, is een beetje taaiig en het lukt eigenlijk altijd. Eén groot voordeel tov de normale risotto: je hoeft bijna niet te roeren. De risotto-toepassing heet in Italie trouwens Orzotto en dat klinkt best lekker. In dit recept deed het me erg denken aan paddestoelen en gevogelte en daar zou je het ook goed mee kunnen combineren.


Risotto van gort met spinazie


Ingrediënten,
3 eetlepels olie
1 ui in stukjes
2 tenen knoflook, fijngehakt
300 g gort
1 kruidenblokje (natuurwinkel, Natur Compagnie)
8 plakken parmaham/gerookte spek 
400 g vleestomaten, in blokjes
½ theelepel gerookte paprikapoeder (pimenton, spaanse keuken)
400 g spinazieblaadjes
evt geroosterde rode paprika, in stukjes



Bereiding:
Verwarm de olie in een braadpan. Fruit de sjalotten en knoflook zachtjes . Roer de gort erdoor. Voeg 600 ml water en het kruidenblokje toe en breng alles aan de kook. Vervolgens de tomaat en de gerookte paprikapoeder erbij. Kook de gort, afgedekt, zachtjes in 30- 45 minuten gaar, evt tussendoor extra vocht toevoegen.
Bak de reepjes parmaham/spek tot ze krokant zijn.  Leg ze tot gebruik op een stukje keukenpapier.
Voeg de spinazie deel voor deel toe en laat de groenten telkens slinken. Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Verdeel het gerecht over 4 mooie diepe borden en leg de ham ernaast.Ook lekker met geroosterde paprika's of gedroogde tomaten er in.
Liever geen vlees? Vervang de parmaham door vlokken Parmezaanse kaas en misschien paddestoelen.

maandag 18 oktober 2010

Nu voor het echie....

Sinds ik het blog begonnen ben heb ik eigenlijk niet echt iets culinairs meegemaakt, van mij zelf dan. Zaterdag één van mijn man's specialiteiten gegeten: lasagna met kwark ipv bechamelsaus. Prima lekker maar geen foto en niet van mij. Zondag bij familie gegeten (ze lezen mee), was echt heerlijk maar het zelfde probleem als hierboven. Vandaag was echt het schrijven niet waard: opgewarmde kliekjes. Dus wat nu?
Niet schrijven tot er iets leuks voorbij komt of iets uit de oude doos?
Keuze genoeg: goed gelukte tractaties voor school of de taart waar ik laatst onze straatbakwedstrijd ter ere van burendag mee won of de pompoensoep die ik vorig jaar in de 'Week vd Smaak' voor mijn werk kookte?
Nog steeds geen foto's.
Mijn buurvrouw wist wel een oplossing: ik ben hen nog een taart schuldig voor het lenen van de steiger. Die gaan we inderdaad dus maar binnenkort maar bakken. (en fotograferen). Nu eerst maar een gouwe ouwe met geleende foto:

SAMBAL GORENG TELOR
Eieren in pikante saus.


Ingrediënten:
8 eieren (hard gekookt, circa 8 minuten),
redelijke ui,

2 eetlepels (arachide)olie,
1 grote teen knoflook,

1 theelepel djahé (gemberpoeder),1,5 theelepel laos (gemalen galanga),
3 à 4 theelepels sambal oelek of sambal oelek trassie,
2 à 3 theelepels  bruine basterdsuiker,
1,5 eetlepel tomatenpuree,
7 eetlepels gemalen kokos,

3 dl water
Bereiding:
Pel de eieren.
Leg ze tot aan het moment van gebruik in warm water.
Snipper de uien zeer fijn. Gebruik bijv een steelpannetje.

Verhit de olie en fruit de uien tot ze lichtbruin zien.Nu de tomatenpuree meebakken zodat de zurigheid minder wordt.
Roer er knoflook, laos (gemalen galanga), djahé, sambal naar keuze en suiker door.
Schenk er vervolgens 3 deciliter water bij.
Laat alles even flink doorkoken en roer er daarna de kokos door.

Vuur zacht, beetje laten inkoken.
Daarna proeven en evt. extra sambal of bruine suiker toevoegen. Een kneepje ketchup doet soms ook wonderen.
Leg de eieren in de saus en laat alles gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen.
Je kunt ze heel laten of halveren en met de saus serveren.


Ps. waarschijnlijk zijn verse kruiden nog lekkerder maar zo is het zeker lekker bij bami/nasi en misschien nog een gebakken banaantje. Al jaren een gezinsfavoriet. Ook koud lekker.

vrijdag 15 oktober 2010

Allereerste keer !!!!!

Eindelijk heb ik het aangedurfd....., vandaag mijn eerste blog! Het aanmaken ging heel gemakkelijk, nu de invulling nog!
De naam van mijn blog geeft precies mijn doelstelling weer: gewoon eten (geen haute cuisine), gewoon lekker, dus gewoon lekker-lekker gewoon.
In het dagelijks leven, gezin met 4 kinderen en werk bij de Natuurwinkel heb ik veel ervaringen met eten. Bijzondere vragen of dieeten/allergiën, producten waar ik zelf nog nooit mee gekookt heb, je maakt het allemaal mee.
Thuis moet iedereen alles eten wat de pot schaft. Maar nu ze ouder worden zijn ze steeds zwart-witter in hun voorkeuren. Ik heb echter geen restaurant. Als iemand iets echt niet lust  moet hij/zij gewoon mee-eten (kleine portie) en dan wil ik wel later in de week zijn/haar lievelingseten koken. Zo proberen we iedereen tevreden te houden.
Van huis uit heb ik natuurlijk ook een bepaalde smaak meegekregen (Groningen). Wij eten dus ook vaak gewoon aardappels-groente-vlees, zoals bij moeders thuis. Voor mijn man is dat na 20 jaar soms nog steeds wennen.

Ik ben een fervent volger van foodblog's, nederlandse en buitenlands! Ik zal proberen af en toe een leuke blog langs te laten komen. Ik kan uren surfen en daar ideëen bij opdoen. Wanneer eten we dat dan, zegt mijn man altijd.
Bijna nooit dus, ik kook al terwijl ik lees. Scheelt een hoop afwas en protesten. Maar ooit.....! Eerst alle knipsel die ik sinds mijn 15e uitgescheurd heb netjes inplakken.
Op het moment zit ik in een bakperiode: taarten, koekjes en desserts.
Heerlijk .
(om te lezen)