woensdag 25 januari 2012

Hoera Ties!

Afgelopen week werd mijn buurjongentje Ties 5 jaar.
Een tijd terug zag ik in een bakwinkeltje in Alkmaar hele leuke mini-muffinbakpapiertjes en kon het niet laten ze voor mijn buuf mee te nemen.
Stadter Mini Baking Cup Piraten pk/50
Het waren namelijk piraatvormpjes, ideaal voor een 5 jarige verjaardagtraktatie. Ik zag er een kraaiennest in.
Zo gezegd, zo gedaan, mijn buuf heeft er weer iets leuks van gemaakt!
Weer heel anders dan ik in mijn hoofd had (gewone vlag en halverwege stokje), maar zo zie je maar, er zijn altijd meerdere mogelijkheden.

Het was natuurlijk extra leuk dat oma een siliconen kasteelbakvorm had. Met de Ties-vlag op de hoektorens was dit een fantastische traktatie voor de meesters en juffen.

Natuurlijk moest ik een foto maken. Jammer genoeg was mijn batterij echter snel op zodat ik geen foto meer kon maken vd onderkant vd cupcakes (bijna mooiste deel). Toen ik later op de middag terugkeerde was het al te laat: er was gemuit en de buurpiraten hadden de cakejes al opgegeten.
Schobbejakken!


zondag 22 januari 2012

Gelukkig Chinees Nieuwjaar!!!!

Draak in Assen ter gelegenheid van tentoonstelling in Drents museum
Morgen begint het Chinese Nieuwjaar (23 jan-6 feb), dit jaar staat in het teken vd Draak. De Chinese dierenriem bestaat uit 12 dieren waarvan de draak de belangrijkste is. De draak staat voor levenslust, grootschaligheid, vrijheid, onafhankelijkheid en is wars van regels. Een belangrijk jaar dus. Traditioneel probeert iedereen Nieuwjaar in zijn geboortedorp te vieren. Dit levert grote infrastructurele problemen op. Overvolle stations, treinen, bussen en vliegtuigen. Iedereen bepakt en bezakt met grote kado's want dat hoort bij Nieuwjaar. Duurder/grootser= welvaart.
Mijn man reist heel vaak voor zijn werk naar China. De locale agent van zijn bedrijf, Yanbo, komt soms ook naar Nederland. Soms komt hij dan bij ons thuis.
Best lastig: wat kook je voor een Chinees? Natuurlijk Hollandse appeltaart. Zeker geen 'Chinees' eten want dat lijkt natuurlijk nergens op. Chili con carne met wraps ging er goed in.
Soms gaan wij ook samen op stap, bijv. Anne Frankhuis en daarna eten op de wallen. Het is altijd erg komisch dat hij om allemaal gerechten buiten de kaart vraagt. Zo eten we dan het eten dat eigenlijk voor bijv. het personeel bedoeld is. Ook leert hij de kinderen met stokjes eten.

Met Kerst (ons Nieuwjaar) stuurde hij jaren een groot pakket met thee, koekjes en knuffels voor de kinderen. Gelukkig dit jaar alleen maar thee, wij weten namelijk soms niet meer wat wij terug kunnen doen.
Ook stuurde hij een mooie kaart, dom genoeg heb ik nu alleen nog de envelop. Wij stuurden hem deze leuke e-card:
 http://nl.seiza.ro/ecards/show/id/1499 (druk op play)

Bij feest speelt eten natuurlijk een grote rol, er bestaan dan ook speciale gerechten/gebak voor Nieuwjaar. Het leek mij leuk om deze koekjes uit te proberen hoewel mijn man zich überhaupt geen Chinese koekjes kan herinneren, wel snoepjes, vaak mierzoet.


Chinees Nieuwjaar walnootkoekjes (Hup Toh Soh)

 90 gr bloem
1/2 tl baking soda
1/2 tl bakpoeder

70-80 ml arachideolie
40 gr poedersuiker
1/4 of 1/8 tl zout
1/2 tl vanilleextract
40 gr (of meer) in oven geroosterde walnoten, in stukjes gemept
(evt druppels sesamolie)
1 losgeroerde eierdooier (evt verdunnen met water/melk)

Verhit oven tot 170C.
Meng de bloem met de bakpoeder/baksoda.
Roer in een andere kom de olie met de poedersuiker en het zout. Schep het bloemmengsel erbij. Kneed met de stukjes walnoot tot een deeg. Evt. wat extra olie als het niet bindt.
Maak echte mini balletjes (knikkers) en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Duw met de bolle kant van een lepel de balletjes zachtjes tot schijfjes. Het is mooi als de randen scheuren vertonen. Bevochtig de bovenkant van elk koekje met het ei of evt. melk.
Bak 15-20 min. tot goudbruin.


Het recept was super easy. Het maken van de kleine balletjes niet. Door de stukjes noot lukt het soms niet om het deeg goed plat te duwen. De koekjes worden groter in de oven, ik eindigde met 2 euro-koekjes.
De smaak is bijzonder: zanderig zoet, maar ook zout. Mij leek een beetje sesamolie wel aardig (waarom kan ik ook nooit een recept volgen) en dat was ook zo. Mijn ei was op dus ik heb er melk op gesmeerd, iets minder mooi. 




links + sesamolie, rechts alleen walnoot



Origineel recept (met foto's) en andere Chinese specialiteiten HIER 
Meer over Chinees Nieuwjaar: 
http://www.malaysiasite.nl/nieuwjaar.htm  
Chines dierenriem en  jaartelling:
 http://www.beleven.org/feesten/kalenders/chinese_kalender.php                  

dinsdag 17 januari 2012

And again.......


Net gisteren uitgebreid een stukje geschreven moet ik vandaag alweer. Ja, MOETEN want ik wil iets belangrijks kwijt!
Vanavond begint serie 8 van Masterchef BBC Amateurs.
Naar mijn mening zijn de amateurs het leukst, je ziet de mensen in de loop vd tijd groeien en er zitten soms heel unieke koks tussen.
Als vanouds weer met Gregg (the Egg) Wallace en John (Toady)Torode.
In een serie van 15 afleveringen wordt de beste amateurkok van 2012 gekozen. Op basis van blindproeverijen blijven de 24 beste kandidaten over. Om 1 vd 12 beschikbare Masterchefschorten te verkrijgen zullen zij diverse tests moeten doorstaan, o.a. het meedraaien in een professionele keuken (mijn ergste nachtmerrie). Trapsgewijs zullen er vervolgens steeds kandidaten afvallen tot de finaleweek met de 3 finalisten.

Kijkt allen: va 17/1/2011, BBC 1, 22.00 (onze tijd), di, wo,do, 25 min-1 uur.

 
Wij hadden in de Kerstvakantie onze eigen amateurchefs: de jongste 2 wilden ook graag een keertje koken. Dat juich ik altijd toe, mits er een recept gebruikt wordt. Anders ga ik toch weer teveel meekoken. Ze moeten het zelf uitzoeken en goed doorlezen, dat vergt best enige oefening. Hoe te kiezen uit het geweldige receptenaanbod?

Sacha was best snel klaar: als hoofdgerecht iets met pasta-zalm en roomsaus.
Vooraf een soort pizza-bladerdeegcupje met mozzarella en als toetje slagroomsoesjes met chocolade. Natuurlijk heb ik op hectische momenten meegeholpen en een beetje een draaiboek aangegeven.
Hoewel er best hier en daar iets getweaked kon worden was het prima te eten. De soesjes waren natuurlijk het succesnummer! Misschien wel gevaarlijk dat ze nu weet hoe ze die moet maken.

Antal had in de school-Kerstmusical een Griek gespeeld en ook zijn keuze stond daardoor snel vast: Gyros met pitabrood, tzatziki, en Griekse salade als hoofgerecht, vooraf caprese spiesjes (mozzarella/tomaat/basilicum) en appelcrumble (mijn suggestie) als toetje.
Niet helemaal topografisch korrekt, maar het ging om de inspiratie.
Ik heb grote bewondering voor zijn tomeloze inzet: hij is va 12.00 uur 's tot etenstijd (19.00) in de weer geweest.

Zelf vleesmarinade maken, komkommer raspen, zouten, uitlekken, appelblokjes snijden (eindeloos), kruimeldeeg maken, spiesjes construeren, ZELF afwassen: het ging maar door, zonder enige wanklank!
Natuurlijk met enige begeleiding/aanwijzingen werd het een prima maaltijd met ook hier weer het toetje als klapstuk.

Het was leuk, lekker en zeker voor herhaling vatbaar! Nog even en ik word uit mijn eigen keuken verstoten, moet ik ook mijn plaats bevechten.
Een Masterchef wedstrijd in eigen gezin!

maandag 16 januari 2012

Blue monday blues?



Het was een mooi weertje vandaag, blauwe lucht met een strak zonnetje.
Een echte Blue Monday?! Klinkt positief terwijl het eigenlijk een trieste achtergrond heeft, het zou vandaag namelijk de meest depressieve dag van het jaar zijn.
In 2005 heeft een Britse depressie psycholoog Arnall met een discutabele formule uitgerekend dat de 3e maandag van het jaar de trieste dag zou zijn.
\frac{[W + (D-d)] \times T^Q}{M \times N_a}  (formule Blue Monday)
Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn en een eenheid tijd is niet opgenomen.

Neerslachtige gevoelens vanwege mislukte goede voornemens, de donkere dagen, de vakanties die nog ver weg zijn en maandag is het begin van wéér een werkweek.
Hij schijnt ook zo'n onwetenschappelijke formule voor de gelukkigste dag vh jaar te hebben te hebben bedacht. De eenheid geld komt daar vast in voor.

Het zal wel, voor mij was het een gewone maandag hoewel ik erg blij was met het mooie weer in de sombere winter.
Dit alles sluit wel mooi aan bij het thema van het Foodblogevent van deze maand: comfortfood!
Comfortfood kàn helpen als troosteten, of als afleiding.
Dit weekend had ik in ieder geval een lekker toetje gefabriceerd, niet bedoeld als troost maar misschien wel inzetbaar.

Van mijn werk had ik een lekkere yoghurt meegenomen, ook had ik nog cranberry's vd Kerst liggen.
Ik wilde de smaak van de yoghurt graag puur houden (smaakte als Danone Natur vd vakantie), maar het geheel moest natuurlijk niet te zuur worden. Er moest dus ook een zoete verbinding komen.
Bye bye blues!


Yoghurt pannacotta op amandelkoekbodem met cranberrytopping


115 gr roomboter, kamertemperatuur
50 gr witte suiker
1/2 tl vanilleextract
85 gr patentbloem
30 gr amandelmeel (Natuurwinkel/Turkse supermarkt)
2 el (15 gr) maizena/rijstemeel
snufje zout
1 reep witte chocolade, puur kan ook.
citroenrasp v 1 citroen, fijn gesneden


Verwarm de oven op 150 C. Mix de boter met de suiker tot een zacht mengsel. Meng in een losse kom de meelsoorten en het zout. Voeg deze met de vanilleextract en de citroenrasp bij de boter en kneed tot een nauwelijks samenhangend deeg.
Voeg evt nog wat bloem toe.
Leg een bakpapier op de bodem van een bakplaat en werk het deeg uit tot ongv 1-1 1/2 cm dikte. Zet een 1/2 uur in de koelkast.
Bak daarna het deeg ongv. 30-40 min in de oven, of langer tot hij er gaar uit ziet. Beetje appeltaartkorstkleur. Evt. de schijf uit de vorm halen en omgekeerd nogmaal verder bakken tot beide kanten stevig en gebruind zijn. Laat afkoelen. Smelt de witte chocolade met wat water/melk en roer tot een glad mengsel. Smeer een dunne laag op de afgekoelde bodem. (tegen zacht worden door yoghurtlaag)


500 ml standyoghurt (Natuurwinkel, Biocumulus 1.5)
scheut dubbeldrank

scheut slagroom
5 kleine blaadjes witte gelatine

Week de gelatine blaadjes in koud water. Verwarm de slagroom met de dubbeldrank, los de uitgeknepen gelatineblaadjes 1 voor 1 al roerend op. Laat tot lauw afkoelen. Meng goed roerend scheutje voor scheutje het gelatinemengsel bij de yoghurt. Vet evt de wand vd vorm in met een beetje neutrale olie. Giet het yoghurtmengsel op de koekbodem. Zet in de koelkast, min 3 uur.


400 gr verse cranberry's
glas water
scheut agavestroop (of paar el suiker)
scheut honing

scheutje port
1/2 tl kaneel
1/2 tl kardemom
evt beetje allspice(piment) of 5 kruidenpoeder
sap van 1 mandarijn

Verwarm de cranberry's met het water en de port tot alle bessen geknapt zijn. Voeg de overige ingrediënten toe en laat pruttelen tot een dikke jam. Evt bijzoeten en afkoelen.


Spreid de cranberryjam uit op de opgesteven yoghurt pannacotta.


Ik en mijn oudste dochter waren erg tevreden, de rest vond het niet zoet genoeg. De pure smaken maakten het voor mij echt een toetje en geen taartje. Precies wat ik voor ogen had. Bodem to die for (kruimelig, zoet en rijk), cremiige zuivel en kruidige zoetzure topping.
Voor de foto had ik een losse cirkel gebakken in een bakring. Dit was ook de mal voor de yoghurt. De yoghurtlaag was misschien iets te hoog, nu paste de topping niet meer in de mal.
De rest had ik gemaakt in een browniebakblik. Als plaatkoek. Hier was de yoghurtlaag maar 1 cm dik, was ook lekker.

Alle dagen van het jaar inzetbaar.
'k denk nog even na of dit mijn comfortfood-inzending voor het blogevent wordt, ik ga eigenlijk voor iets warms.

donderdag 12 januari 2012

Niet meer onbekend en zeker bemind.



Mijn inzet voor het nieuwe jaar was dat ik meer (voor mij) onbekende dingen zou eten. Nou, dat is deze week goed gelukt.
Ik had eens even goed bij ons door de winkel gestruind en o.a. pastinaak, knolselderij, tofu rosso en quinoa gescoord, op naar een vegetarische dis.
Ik had een beeld van een gul groentegerecht met boerse smaken.
Niet teveel kruiderij ter afleiding, een beetje Toscaans ofzo.
De tofu rosso paste goed in dit smaakbeeld, stevige tofu met een soort gedroogde tomaten-tapenade smaak.
Omdat ik bang was voor een zompig geheel heb ik de tofu in kleine blokjes gesneden en krokant gebakken, prima begin.
Eerst had ik echter de grote groenten in de oven geroosterd, lekker simpel.
Ook maakte ik in een andere pan een husseltje van de spitskool, ui en knoflook, de toegevoegde rode peper moest er trouwens overhaast weer uit!
Vervolgens alles tot 1 groot geheel gemengd en samen met de quinoa opgediend.
Het was best een succes: mijn man proefde India (?), oudste dochter ontdekte de tofu en jongste zoon vond het 'niet eens zó vies'!

Zelf was ik vooral verrast door de smaak van de pastinaak, diep wortel met een zweem van banaan (?). Heerlijk en zeker een nieuwe favoriet.
We gaan dit zeker vaker eten hoewel het wel veel pannenafwas opleverde.
Puur is niet persé simpel.


groentenschotel met quinoa (ruim 6 of 2x 4)


1/2 rode paprika (in over zwart geroosterd en ontveld)
2 à 3 pastinaken (geschrobd en in stukken)
1/4 knolselderij (geschild, in blokjes)
1/2 pompoen ( grove stukken)
ruime hand kastanjechampignons ( in plakjes)
1/2 rode peper (doormidden)
1/2 spitskool (in reepjes)
1 pakje tofu rosso (in blokjes), Taifun, Natuurwinkel
fetakaas (kleine blokjes)
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (geperst)
1 à 2 tomaten (grove blokken)
snufje chilipoeder
snufje kerrie
2 tl tijm
2 tl oregano
zout
sesamolie
olijfolie


quinoa (voor ons 500 gr)
groentebouillontablet
water (dubbele v quinoa)


Zet de oven op 20-250 C. Leg de pompoen, pastinaak en knolselderij in een braadslee. Beetje chilipoeder over de pompoen, kerrie over de knolselderij en verder oregano, tijm en zout over alle groente.
Giet er een beetje olijfolie over en laat 20-30 min. in de oven roosteren.


Doe de quinoa in een pan, overgiet met dubbele hoeveelheid water. Voeg bouillontablet toe en laat aan de kook komen, zet zacht en laat 20-30 min. gaar worden. Evt kookplaatje er onder.


Bak de ui en knoflook in wat olie, vervolgens de champignons, 1 tl tijm, 1 tl oregano en de rode peper erbij (laatste evt. erg kort). Tot slot de spitskool er in mee bakken tot het lekker beetgaar is. Op smaak maken met zout en een klein scheutje sesamolie.
Tofu krokant bakken in een beetje olie.


Het spitskoolhusseltje + tofu omzichtig bij de braadslee scheppen. Probeer de groentes heel te laten. Als laatste de stukjes verse tomaat en de feta erbij. Eet smakelijk.

Voor de echte vleesliefhebber zou je spekblokjes/plakjes kunnen uitbakken.

Quinoa was trouwens ook nieuw voor mij. Het doet een beetje aan rijst of grove couscous denken. Technisch gezien is het echter geen graan, maar familie van de spinazie en snijbiet (ganzevoet).
Het blad schijnt ook wel gebruikt te worden, maar onze quinoa (spreek uit kien-wah) zijn de zaden/bloemetjes. Komt voor in witte, rode en zwarte variant. De witte is de bekendste. Glutenvrij, rijk aan zetmeel, goed verteerbare eiwitten, vezels en fosfor, vit. B en C. De eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren. Deze wonderplant schijnt ook nog te kunnen helpen bij infectie en bevat phyto-oestrogenen die kunnen helpen bij overgangsklachten. De plant kan op hoge hoogtes en in zeer arme grond groeien, de inca's gebruikten dit oergraan al 5000 jaar geleden. 
De smaak zouden we bijna vergeten: beetje paddestoel-notig, ietsje zilvervliesachtig met een kleine crunch. Prima te eten, hoewel het er een beetje grauw uit ziet. lekker met grote smaken. Ik heb het in bouillon gekookt, maar water kan ook. Prima aanvulling in de gezonde keuken!

bron

PS. nog lekker recept voor restverwerking:
http://www.cookrepublic.com/recipe-archive/garlic-and-thyme-quinoa-patties/

zaterdag 7 januari 2012

creatief met bakkeljauw


 



Soms ontstaan gerechten vanzelf, nou ja, door omstandigheden. Zoals gisteren: met 2 kids de stad in geweest, korte mouwen tshirt voor de oudste gescoord die tot nu toe nog geen winterjas heeft aangehad (wel sweatvest) en we waren pas tegen etenstijd weer thuis.
Kat in 't bakkie, dachten de kids, patat!
Patat voelt voor mij altijd als een zwaktebod. Het kan als ik laat moet werken, in nood of voor feesten/partijen.
Ik kon best nog koken zolang ik maar geen boodschappen hoefde te doen.
Restjes ongekookte groenten waren de basis. Zo begon het zwalken langs de optie's: 
bami (geen mie in huis)
nasi (alleen paellarijst)
paella (geen verse vis, alleen blikje tonijn)

Alvast toch maar paellarijst met tomaat (Balkan stijl) opgezet en de groenten gebakken, het kon nog alle kanten uit: Italiaans? Spaans? Hongaars?
Opeens kreeg ik een helder moment: ik had nog gedroogde bakkeljauw liggen!
Laatst in een opwelling meegenomen uit een XL Appie (net als zoutvlees) omdat ik nogmaals wilde proberen een broodje bakkeljauw te maken. (Surinaams)
Ik kon een soort gekruide groente-bakkeljauw maken, de tomatenrijst zou er prima bij passen. Zo gezegd, zo gedaan.
We hebben er heerlijk van gegeten, het was best snel klaar, mijn koelkast was weer leger èn het was gezond.
Die patat komt echt wel een ander keertje.

Groente-bakkeljauw

1 ui, fijngesnipperd
1 à 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
restjes groenten: bloemkool, bleekselderij, wortel, champignons, rode paprika, alles klein gesneden
300/400 gr. gedroogde bakkeljauw (Lufo, grote supermarkt/toko)
verse gember/tl gemberpoeder
tl laos
tl sereh
scheutje ketjap asin (zout)
3 à 4 tl sambal peteh (toko, bijv Wanita Djawa *) of minder van een pittige sambal
evt gedroogde garnaaltjes
kneep ketchup
knepen citroen/ scheutje azijn
evt scheutje water
zout
olie

Bakkeljauw 15 min. in water koken. Evt. een keer het water verversen. Ui en knoflook ( en evt garnaaltjes) en evt verse gember fruiten in olie, vervolgens met de andere groenten roerbakken. Bakkeljauw uit water halen en in vlokken verdelen. Door groente mengen. Alle kruiden toevoegen en op smaak maken met citroen/azijn en ketjap+ketchup. Evt scheutje water voor de smeuïgheid.

Het is een typische smaak. Het hoort een beetje vissig-rokerig-zoutig-tomaatig-pittig te zijn, zuur( citroen) is een goede tegenhanger. Lekker met gekookt ei, plakjes komkommer (in zuur?) en de tomatenrijst of traditioneel in een wit Surinaams broodje.

Tomatenrijst (naar idee Jamie Oliver)

(paella)rijst evt aanbakken in olie, hete bouillon toevoegen tot zeker 2 cm boven rijst, blik tomatenblokjes+vocht of tomatenpassata erbij. Aan de kook laten komen en dan kort doorroeren. Deksel erop, erg zacht vuurtje en niet meer aankomen. (wel checken voor aanbranden, evt scheutje water erbij).


*) Toen we met de feestdagen weer in onze ex-hometown Assen waren vond ik in een toko deze sambal. Omdat ik erg van petehbonen hou (stinkbonen, vanwege de invloed op je urine, net als asperges) moest ik deze sambal kopen. Gelukkig maar, het is een nieuwe favoriet. Alleen de geur al, een complete rijsttafel komt voorbij. Het lijkt bijna meer op een chutney ipv sambal qua pittigheid, maar andere merken zijn misschien wel HOT dus let goed op!
Je kunt de sambal peteh ook zelf maken, even Google'en.

dinsdag 3 januari 2012

Wat zal 2012 ons brengen......?


Echt serieus aan goede voornemens doe ik niet, meer the usual: meer bewegen (meer dan 0) en  minder eten (of eigenlijk anders eten.)
Niet dat wij niet gezond eten, altijd zelfgekookt, geen zakjes/pakjes, maar we blijven altijd een beetje in onze comfortzone hangen. Vaak aardappel/groente/vlees, pasta, curry/rijst, chili con carne etc.
Ik wil vaker anders gaan eten. Op mijn werk ontmoet ik zoveel mensen die compleet anders eten/koken dan wij. Daar ben ik nieuwsgierig naar. Niet vanwege gezonder/ideologie, maar om mijn culinaire horizon te verbreden.
Gierst, miso, zeewier, gort, voor mij onbekende groenten als schorseneren, aardpeer, pastinaak, meer peulvruchten en tofu. Op zoek naar onbekende smaken.
Per week 1 dag geen vlees, 1 dag vis.
Toen ik dit gisteren aan tafel ventileerde begon iedereen te zuchten en steunen. Of ik nog wist van de vorige experimenten waarvan zelfs ik toegaf dat het mislukt/oneetbaar was. Of ik dit niet alleen voor mijzelf kon doen. Als een soort hobby. Ik zei dat we misschien wel iets heel lekkers zouden ontdekken, een nieuwe gezinsfavoriet. Niemand die het geloofde of wilde proberen. We zullen zien, ik ben meestal diegene die kookt!

Toen wij 8 jaar geleden dit huis kochten wisten we dat we ooit o.a. de keuken zouden verbouwen. Dit jaar zou misschien ooit te zijn. Als jaren zijn we aan het verzinnen, tekenen en dromen. Eind vorig jaar iets serieuser met aannemers gesproken en zelfs met de bank. Volgens de bank kan het prima, maar wij schrikken opeens terug voor de extra maandelijkse lasten. Door een veranderde hypotheekvorm en de uitbreiding zouden we enkele 100'den euro's meer moeten betalen. Dat is even slikken.
Volgens de tabellen kan het, maar wij hebben 4 kids. Die alleen maar duurder zullen worden (studeren?). Het is moeilijk in de financiele toekomst te kijken. 30 jaar vooruit.
Aan de andere kant, ik zal best weer meer gaan werken, we groeien redelijk uit ons jasje met z'n 6'en (vooral qua wasgelegenheid met 2 puberdames), ik smacht naar een ruimere keuken waar het behagelijk (nu ontdooit mijn diepvries als het buiten vriest, gelukkig kan dan alles naar buiten) en comfortabel is (nu piepende kraan, gebarsten vloertegels, kapotte vaatwasser en te klein aanrecht) en waar ik zelfs misschien workshops kan gaan geven of beetje catering op afroep (ook geldbron). We jojo'en, zullen we wel, zullen we niet... (misschien moet ik een madeliefje beplukken). Misschien eerst maar eens een tijdje proberen het extra maandbedrag een tijdje opzij te leggen, als proef. Oudejaarsloterij was welkom geweest.

In die grotere keuken is een echte keukenmachine natuurlijk zeer welkom.
In de Foodies december 2011 stond een aantrekkelijke wedstrijd: kook any gerecht uit het nummer, stuur een mooie foto in en maak kans op een KitchenAid !!!!!!!
Dus heb ik maar meegedaan, voor mijn keuken-to-be.
Samen met mijn jongste heb ik de vanillekoekjes van blz. 43 gemaakt. Was easy, maar nam veel tijd in beslag ivm koelen en uitrollen, het was gezellig en de koekjes waren erg lekker.
Een mooie foto maken kostte nog meer tijd: eerst opzet verzinnen dan uitproberen bij daglicht ( met het sombere decemberweer als handicap).
Uiteindelijk was ik best tevreden, het ziet er gezellig uit!
De kans is klein, de hoop groot. (had ik nou maar een fotoworkshop bij Junglefrog gedaan)

Vanillekoekjes (30 stuks)

50 gr gemalen amandelen ( of amandelmeel, Natuurwinkel/ Turkse winkel)
140 gr bloem , + een beetje
40 gr suiker
eidooier
100 koude boter (in vlokken/stukjes)
zout
decoratie: ca. 25 gr poedersuiker
               1 zakje vanillesuiker

Kneed de amandelen, 140 gr bloem, de eidooier, boter en zout kort met de deeghaken vd mixer. Kneed met de hand kort tot een glad deeg.
Vorm een bol en leg verpakt 1 uur in de koelkast.Verwarm de oven op 200C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Strooi wat bloem op je werkvlak en rol van het deeg slurven van 1,5 cm Ø. Snij deze in stukjes van ongv. 3 cm. Rol deze stukjes uit tot ongv 8 cm, vorm halve maantjes en knijp de uiteinden een beetje toe.
Bak de maantjes 10-12 min. tot ze iets bruin worden (horen blond te zijn). Meng de vanillesuiker en poedersuiker.
Volgens het recept moet je ze nu door dit mengsel wentelen en af laten koelen.

Volgens mij moet je ze eerst iets koud laten worden en dan pas besuikeren omdat de warmte de poedersuiker vochtig en klef maakt. Smaakt prima, maar ziet er minder mooi uit. Het oog wil tenslotte ook wat, zeker het oog vd camera!!!!!!