vrijdag 9 december 2011

December-cheesecake

December-cheesecake

Hoewel ik blij ben dat de Sint vertrokken is, blijf ik er blogmatig nog even in hangen. Zoals ik al eerder schreef had ik voor onze Sintviering een speculaas-cheesecake gemaakt. Vreemde combinatie en ik was er zelf nooit opgekomen. Ooit een keer uit de krant gescheurd en uitgeprobeerd voor onze buurtBBQtaartwedstrijd. Met kwark ipv creamcheese (mon chou) zodat ik mij iets minder schuldig voel. Ik vond 'm verrassend lekker, maar was niet helemaal tevreden over de 'look' en de bodem. Dit jaar heb ik geprobeerd beide te verbeteren en ben deels geslaagd.
De bodem blijft een probleem. De 1e keer was het net of je ongaar koekjesdeeg zat te eten. Geen fijn idee en ook geen prettige tegenhanger voor de zachte taartvulling. Deze keer dacht ik dat probleem getackeld te hebben door de bodem voor te bakken, maar dat leverde alleen een krokante/chewy buitenkant en spijzige binnenkant op en geen krokant geheel. Daardoor lijkt het nog steeds een beetje onsmakelijk.
Misschien moet ik 'm nòg langer bakken, maar je bent bang om 'm te verbranden bij het afbakken.
Aan de 'looks' kon ik niet veel veranderen. De speculaaskruiden geven de vulling een vaag-beige kleur. Niet echt aansprekend, maar als je de oorzaak weet geen probleem. De taart heeft een mooie balans van krokant, warm kruidig, friszoet (abrikozen) en moussige zachtheid. Ook lekker als toetje met een warme vruchtencompote. Mag ook nog nà December!

December-cheesecake

December-cheesecake


125 gr zelfrijzend bakmeel
125 gr bloem
80 gr amandelmeel (Natuurwinkel/Turkse winkel)
125 gr bruine basterdsuiker
125 gr witte basterdsuiker
200 gr. koude boter, in blokjes
4 eieren
2+ 2 el speculaas/koekruiden
1/2 tl gemalen kruidnagel/piment
1tl Chinese 5 spices-poeder
500 gr kwark (ik had volle)
10 gedroogde abrikozen, zeer fijn gesneden als een sjalotje
100 gr. rozijnen


Verwarm de oven op 175C.
Kneed van de meelsoorten, bruine basterdsuiker, boter, 2 el. koekruiden en 1 ei tot een soepel deeg. Verdeel over de bodem van een ingevette springvorm, (niet tegen de zijkanten) en laat een 1/2 uur opharden in de koelkast. Zet de vorm daarna zeker 15 min. in de warme oven zodat er een krokante laag wordt gevormd. Laat de taart iets afkoelen buiten de oven. Splits de overige 3 eieren. Meng de eierdooiers met de overgebleven ingrediënten en kruiden (behalve de eiwitten) goed. Klop de eiwitten stijf en spatel een klein deel door het kwarkmengsel. Daarna alles rustig tot 1 geheel roeren, zonder witte vlekken. Schenk dit mengsel op de iets afgekoelde taartbodem en schuif de vorm in het midden vd oven. Leg er iets onder want misschien komt er lekvocht vrij. Bak in ongv. 50 min. gaar en goudgeel. Wanneer de taart te donker wordt, afdekken met aluminiumfolie. De taart moet redelijk stevig voelen. De bovenkant beschadigd snel dus pas op met afdekken. Laat de taart in de oven afkoelen. Lossnijden van de vorm voor je de springvorm los maakt.


PS. meerdere zielen, 1 gedachte: deze uitvoering kwam ik nog op Tastespotting tegen: http://www.bakedbyrachel.com/2011/12/gingerbread-cheesecake/  (weer afgeleid van een Martha Stewart recept) mèt echte cream cheese voor de levensgenieters onder ons.

4 opmerkingen:

  1. Je kan als bodem ook gewoon verkruimelde speculaasjes mengen met wat gesmolten boter.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik weet het, ik had ze ook in huis gehaald, maar kon het toch niet laten om deze manier eerst nogmaals te proberen. Ook heb ik wel eens gehad dat de koekkruimelbodem nat werd vd vulling. (bij een lemonmerengue-taart)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wou ik nou net zeggen wat Saskia al zei... Is zo ontzettend makkelijk dat ik zelden anders doe voor een bodem...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. I know, I know, toch had dit fudgy, gooey ding ook wel iets.

    BeantwoordenVerwijderen